fbpx
IDNOR logotyp

Bedrägeri: 5 vanliga tecken som du bör känna till

Gör som 30.000+ användare, bli skyddad idag.

NYHET!

Se om dina konton och lösenord har läckt inom några minuter.

Genom att skicka godkänner du villkoren & hantering av data.

Bedrägeri är ett något som tyvärr kan drabba vem som helst. Det finns olika sätt att lura någon och det kan ske både online och offline.

I denna artikel kommer försöker vi ge en översikt över de vanligaste typerna av bedrägeri samt fem tecken på att du kanske redan utsatts för bedrägeri.

Vanliga typer av bedrägeri

Bedrägeri är något som drabbar många människor och det finns olika typer av bedrägeri att vara medveten om.

Många bedrägerier sker via internet, där du kan bli lurad att betala för varor eller tjänster som aldrig levereras. Var försiktig och dubbelkolla alltid innan du gör betalningar online.

Identitetsstöld

Om du har upptäckt okända transaktioner på ditt bankkonto, mottagit okänd post eller mejl från myndigheter eller får räkningar från företag som du vet att du inte har haft kontakt med så kan detta vara tecken på identitetsstöld. Bedragare kan använda falska profiler på Facebook för att lura dig till att avslöja personlig information som sedan används mot dig. Internet är en vanlig plats för bedrägerier, så se upp för ovanliga aktiviteter på ditt konto, använd ett ID-skydd och vidta åtgärder om du tror att du blivit lurad.

Nätfiske (på engelska ”phishing”)

Bedragare använder ofta länkar i mejl eller SMS för att lura dig till att lämna ut personlig information. De kan även ringa och fråga efter information över telefon. Om du märker en ovanligt hög frekvens av oväntade mejl från olika finansiella institutioner kan det vara fråga om bedrägeriförsök.

Att bli lurad på internet är alltför vanligt numera och bedragarna använder ständigt nya metoder för sina attacker. Var inte rädd att fråga någon om hjälp innan du svarar eller fattar något beslut.

Bedragare på Facebook försökte stjäla Barbros pengar - Nyheter från SR P4 - Bedrägeri vanliga tecken

”Jag har aldrig varit med om något sådant här, jag har aldrig blivit lurad”

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/bedragare-pa-facebook-forsokte-stjala-barbros-pengar

Fakturabedrägeri

En faktura som inte stämmer med dina tidigare köp eller beställningar kan vara ett tecken på fakturabedrägeri. Om du får en sådan faktura bör du omedelbart kontakta företaget direkt.

Att fakturan innehåller stavfel eller felaktiga priser är också tydliga indikatorer på att du bör vara vaksam.

Lotteri- och arvsbedrägeri

Många bedragare påstår att du har vunnit något fastän du inte ens har deltagit i själva lotteriet. Ett annat vanligt knep är erbjudanden som är ”sista chansen”. Om någon kontaktar dig på internet och lovar stora summor pengar utan orsak, var vaksam!

Romansbedrägeri

Romansbedrägeri är en typ av bedrägeri som där bedragaren skapar falska profiler på dejtingsajter och utger sig för att vara någon annan än de egentligen är. De kan börja med ett från en okänd person men sedan övergå i att begära pengar eller personlig information för att träffa dig i verkligheten. Historier om sjukdom eller arbetslöshet används ofta för att försöka skapa sympati.

Bedragaren använder ofta en manipulativ taktik för att lura sina offer och kan få dem att tro på lögnerna under lång tid. Om du har blivit lurad av en bedragare bör du rapportera händelsen till polisen och kontakta din bank om någon betalning har gjorts.

Fem vanliga tecken på bedrägeri

Bedrägeri är ett allvarligt problem som vi alla måste vara medvetna om. Vi har listat fem vanliga tecken du bör känna till för att skydda dig.

Bristande säkerhet på webbplatser, orealistiska löften eller erbjudanden, okända företag eller avsändare och ovanligt beteende kan vara indikatorer på att något inte står helt rätt till. Var uppmärksam om du misstänker bedrägeri.

Bristande säkerhet på webbplatsen

Webbplatser som saknar SSL-certifiering, har otydliga användarvillkor och en bristande sekretesspolicy kan vara tecken på dålig säkerhet.

Orealistiska löften eller erbjudanden

För bra för att vara sant-priser, orimliga vinster, stora inkomster utan någon ansträngning eller exklusiva produkter som inte finns någon annanstans är alla exempel på orealistiska löften eller erbjudanden som kan vara tecken på bedrägeri.

  • ”Bli miljonär över natten”
  • ”Bara 2 produkter kvar till detta exklusiva pris!”
  • ”Ladda ner gratis programvara och bli av med all din skuld”

Okända avsändare

E-postmeddelanden från konstiga och långa domäner, telefonsamtal från dolda nummer och brev som saknar returadress eller andra kontaktuppgifter kan vara tecken på bedrägeri.

Ovanligt beteende

Frågor om din personliga information kan vara ett tecken på bedrägeri. Om en företagsrepresentant ber om dina användarnamn, lösenord eller andra känsliga uppgifter utan någon giltig anledning, bör du vara varsam.

Stressar dig till att ta beslut

Ett annat vanligt tecken är hög press för att få dig att göra köp snabbt. Bedragare vill oftast att du agerar impulsivt och tar beslut utan tid för eftertanke. Var alltid misstänksam mot väldigt tidsbegränsade erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.

Har du blivit utsatt? Gör en polisanmälan här:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/bedrageri/