fbpx
IDNOR logotyp

Skyddet mot ID-kapning – Lär ditt barn att skydda sin digitala identitet

Gör som 30.000+ användare, bli skyddad idag.

NYHET!

Se om dina konton och lösenord har läckt inom några minuter.

Genom att skicka godkänner du villkoren & hantering av data.

Som en engagerad förälder vill du givetvis säkerställa ditt barns säkerhet inom alla områden i deras liv, inklusive den digitala världen. I den här artikeln kommer jag att guida dig genom viktiga åtgärder och skyddsstrategier för att skydda din och ditt barns digitala identitet.

Tillsammans kan vi minimera riskerna och hjälpa våra barn att navigera säkert och tryggt i det snabbt föränderliga digitala landskapet.

Skyddet mot id-kapning. En förälder håller i sin smarta telefon och ska visa sitt barn hur  man skyddar sig mot id-kapning och tänker på säkerhet kring personuppgifter på internet.

Vad innebär skyddet?

Skyddet som IDNOR erbjuder är ett komplett ID-skydd med både bedrägeriförsäkring och näthatsförsäkring. Genom avancerad realtidsteknologi med hög säkerhetsnivå kan vi se till att din digitala identitet är i trygga händer.

För att skydda ditt barns digitala identitet rekommenderar vi att: använda starka lösenord, undvika att dela personlig information online och se till att ditt barn endast interagerar med betrodda människor och webbplatser.

Tillsammans kan vi hålla våra barns digitala identiteter säkra och skyddade.

Varför är skyddet nödvändigt?

Internet är en fantastisk plats för barn att lära sig och upptäcka nya saker, men det finns också risker som vi föräldrar bör vara uppmärksamma på. ID-kapning och identitetsstöld är tyvärr vanliga problem på nätet, och barn kan vara extra utsatta. Det är därför avgörande för oss föräldrar att vidta åtgärder för att skydda våra barn och se till att deras personliga information inte hamnar i fel händer.

Genom att använda IDNORs effektiva skyddsåtgärder och vara medveten om riskerna kan vi hjälpa våra barn att navigera på internet på ett tryggt och säkert sätt.

Med IDNOR PROTECT kan du som förälder sova gott om natten, i visshet om att ditt barns digitala identitet är skyddad och att ni får omedelbara varningar om något misstänkt inträffar.

Tillsammans kan vi skapa en säkrare digital värld för våra barn.

En mor sitter tillsammans med sin son och ser över skyddet som hennes barn har på internet.

Skydda ditt barns person- och inloggningsuppgifter

Om ditt barn får ett meddelande från Polisen, Skatteverket, Postnord eller något annat företag där barnet ombeds att skicka sina person- eller inloggningsuppgifter, bör ni vara försiktiga. Skicka inte person- eller inloggningsuppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att det faktiskt är företaget, myndigheten eller organisationen som har begärt uppgifterna.

Se till att kolla e-postadressen noggrant så att den kommer från helt rätt avsändare. Om ni är osäkra, tveka inte att kontakta företaget eller myndigheten direkt för att bekräfta att de verkligen har skickat mailet.

De absolut flesta företag, myndigheter och organisationer ber inte om person- eller inloggningsuppgifter via e-post. – Var kritisk och ifrågasätt alltid sådana förfrågningar!

Förklara för ditt barn att de aldrig ska ge ut sitt lösenord

Som förälder är det viktigt att du förklarar för ditt barn att ett lösenord är som en hemnyckel, och om den hamnar i fel händer kan det bli mycket svårt att säkra situationen igen utan att byta alla lås. Genom att lära ditt barn att skydda sina lösenord kan du bidra till att deras digitala identitet förblir säker och trygg.

Vilket skydd ger lagen?

Lagstiftningen från 2016 ger ett stärkt skydd vid ID-kapning. De nya straffbestämmelserna kring olovlig identitetsanvändning syftar till att motverka missbruk av identitetsuppgifter och ge skydd mot den integritetskränkning det innebär att få dessa utnyttjade. Genom kriminaliseringen får den drabbade bättre möjligheter att försvara sina rättigheter.

För att straffansvar ska utdömas, krävs att någon utger sig för att vara en annan person genom att olovligen använda den personens identitetsuppgifter och därigenom orsakar skada eller olägenhet för den drabbade. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Läs mer om ”straffrättsligt skydd mot olovlig identitetsanvändning” på riksdagen.se: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/straffrattsligt-skydd-mot-olovlig_H301JuU29.

Hur kan jag skydda mig själv?

Som förälder kan du vidta flera åtgärder för att skydda dig själv mot ID-kapning:

  1. Skapa starka och unika lösenord för varje konto och byt dem om tjänsten blivit hackad. Undvik att använda samma lösenord för flera konton.
  2. Aktivera och använd tvåfaktorsautentisering (2FA) för ett extra säkerhetslager för dina onlinekonton.
  3. Var försiktig med personuppgifter, dela inte känslig information på sociala medier eller via e-post, och var försiktig med vilka webbplatser du anger dina personuppgifter på.
  4. Håll din dator och mobil säker genom att installera säkerhetsprogramvara, såsom antivirus och brandvägg, och uppdatera dessa regelbundet.
  5. Använd bara säkra nätverk, särskilt när du använder offentligt Wi-Fi på till exempel kaféer och bibliotek.
  6. Var uppmärksam på nätfiske i e-postmeddelanden med länkar från okända avsändare. Dubbelkolla avsändaradressen och se till att den kommer från en legitim källa innan du klickar på länkar eller laddar ner filer.
  7. Håll koll på dina bank- och kreditkortsutdrag och rapportera omedelbart eventuella misstänkta transaktioner.
  8. Använd ett ID-skydd så som det som IDNOR erbjuder.
  9. Håll dig informerad om de senaste bedrägerierna för att lättare kunna undvika dem.

Vad finns det för risker med att inte följa skyddsrutiner?

Att inte följa skyddsrutiner på nätet innebär en ökad risk för både dig och ditt barn att drabbas av olika säkerhetshot.

Identitetsstöld: Om personlig information hamnar i fel händer kan det leda till att någon stjäl din eller ditt barns identitet och använder den för att begå bedrägeriförsök, vilket kan leda till långvariga ekonomiska problem med juridiska konsekvenser.

Grooming och utpressning: Otillräckliga skyddsrutiner kan göra det lättare för illasinnade individer att manipulera och utnyttja ditt barn genom grooming, utpressning eller nätfiske.

Skadlig programvara och virus: Utan skydd på datorer och mobiltelefoner ökar risken för skadlig programvara, vilket kan leda till förlust av data eller otillbörlig åtkomst till dina personliga uppgifter.

Förlorad kontroll över konton: Om ni inte använder starka och unika lösenord era konton så löper ni risk att dessa kapas.

Genom att lära ditt barn vikten av att vara försiktig, minskar du risken att de drabbas och ditt barn blir bättre på att använda internet på ett säkert sätt – Försök att vara aktiv och engagerad i ditt barns digitala liv och var medveten om de potentiella riskerna.

IDNOR är stolta över att kunna erbjuda moderna lösningar för att skydda våra kunders personuppgifter och uppmanar alla föräldrar att ta steget att även skydda sina barns digitala identiteter. Kontakta oss på IDNOR för mer information om hur vi kan hjälpa dig och ditt barn och säkerställa att ni kan navigera den digitala världen på ett säkert och tryggt sätt.